"ELIKADURAK HERRI OSOAREN GAIA IZAN BEHAR DU"


EHBilduren Aldaketa euria ekimenaren baitan elikadura burujabetzari buruzko mahai-ingurua egin zen atzo atsean Elizondoko Arizkunenean. Maite Iturreren gidaritzapean Mikel Altzuart nekazaria; Felix Ligos, Barraskiloak kontsumo kooperatibako kidea eta Tasio Erkizia Zazpiak bat harreman sareko kidea aritu ziren. Hogeitabortz lagun inguru hurbildu ziren saiorat eta eztabaida mamitsu izan zen. Bertze hainbat konturen artean, Tasio Erkiziak elikadurarenak herri osoaren gaia izan behar duela azpimarratu zuen, ez dela nekazarien ardura hutsa izaten ahal. Ildo horretan, Felix Ligosek elikadura eskubide bat dela azpimarratu zuen ez negozioa egiteko gaia. Hala, negozioa egiteko gaia bihurtu den neurrian jendeak eta herriak ondare komun horretaz gabetu dituztela aipatu zuen. Mikel Altzuartek, bertzalde, elikadura burujabetzaren bidetik nekazal eredu bat finkatzearen beharra aipatu zuen eta, hori, modu orokorragoan, gure beharrekin eta ditugun baliabideekin harremantzea; hau da, inguruari buruzko orekan. Modu horretan, herritarrak osasuntsu elikatzeko eta populazioaren iraunkortasuna bermatzeko lurraren mugak zein diren kontuan hartu behar direla aipatu zuen. Tasio Erkiziak, halaber, proiektu zehatzen beharra aipatu zuen, mentalitate aldaketa soilik praktika eta proiektu berriekin etorriko dela. Horretarako Zazpiak bat elkarteak Euskal Herriko eskualde desberdinetan ekoizle, kontsumitzaile eta udaletxeen artean, proiektuak zehaztu eta gauzatzeko talde dinamizatzaileak sortu nahi lituzkeela aipatu du, hiruen elkar ekintzatik bakarrik etorri daitezkeelako aldaketak. Hiruek bat egin zuen elikadurak duen garrantzian eta eredu sozioekonomiko berri eta alternatibo bat eraikitzekotan muinean elikadurak eta elikadura burujabetzak egon behar dutela.