Aurtengo Baztango agroekologia eskola herritarraren
azkeneko ikastaroa, abenduaren 2an izan zen, Amaiurren hain zuzen ere. Zerri-mondongari
buruzko ikastaroa Hazitik Hozie eta Otsondo Elkarteak antolatu zuten eta
irakasle gisa Lorentzo Sarratea eta Bittor Jauregi aritu ziren.
Goizeko 9etan hasi eta
13,30ak biztartean, hamalau lagunek parte hartu zuten. Lorentzok, berak hazten
dituen Euskal Xerrietariko bat ekarri zuen. Lehenik eta behin hauen eta xerri
industrialen arteko ezberdintasunen berri eman zuen, ondoren, xerria nola
puskatzen den aipatu zuten, zati bakoitza azalduz, burukia, bortx-hezurra,
soloma, xaskia, magra etab.
Puskatze lanak akituta,
zatien kontserbazioari buruz aritu ziren, behin eta berriz adieraziz, inguru
honetan magrak lehortzeko ditugun zailtasunak; batetik eulia eta bertzetik
pipia dela. Biztartean xixtorrak egiteko puskak berexi eta xixtorgaia egin
zuten. Egindakoa mahai baten bueltan probatzeaz gain Lorentxok eramandako
txorizoa, saltxitxoia eta pate ezberdinak gosaldu zituzten.
Indarberriturik, xixtorrak
egin biztartean, ondoko urtetan ikastaro hauei jarraipena ematea komenigarria
zela solastatu ziren, hainbertze ikastekoa baitago, nahiz eta argi gelditu etxe
bakoitzak bere errezeta duela.