Baztanen
elikagaien eraldaketa bulkatzeko eta horrela lehendabiziko sektoreari aukera
berriak emateko eta tokiko industria agroalimentarioa indartzeko, bailarako
hainbat ordezkari Jacarat joan dira, Adecuara landa garapen elkarteak egindako
elikagai-enpresen haztegia ezagutzeko. Jacako haztegia 2016tik abian da eta
eraldaketarako hiru gela eskaintzen ditu: haragiendako obradorea, mermeladak
eta postregintzako gela eta aitzinetik prestatutako otorduetarako tokia. Horrela,
jarduera ekonomiko berriak hasi nahi dituzten nekazari eta interesdunen eskura
uzten da azpiegitura hori, inbertsio handirik egin gabe, buruan dituzten
negozio ideiak saiatzeko. Azpiegitura erabiltzaile desberdinen artean
elkarbanatzen dute, horretarako egutegia eta ordutegia finkatuz; gehienez lau
urtez erabiltzeko eskubidea dute, epe horren ondotik, proiektuarekin aitzinerat
segitzeko edo dena bere horretan uzteko erabakia hartu beharra dute.
Adecuara
elkarteak Jacakoaz gain, Biescasen bertze haztegia du. Biak ere Europako Leader
funtsekin finantziatuak.
Baztanen aspaldi
dabiltza horrelako ideiarekin, horregatik, gaurkoan ordezkaritza zabala
hurbildu da harat: Joseba Otondo alkatea, Baztango Zaporeakeko Itziar
Larratxea, Lorentzo Sarratea eta Jesus Angel Gartzia, Marian Zestau
Cederna-Garalurreko teknikaria eta Iratxe Rekalde. Arantxa Arregi Lursareako
-Nafarroako iraunkortasunaren agentziako- arduraduna ere bertan zen. Mintzaide
berriz, Adecuarako teknikariak eta haztegi proiektuaren sustatzaileak izan
dituzte.