Elikagaien
eraldaketa esperientziei buruz larunbatean Elizondon egin zen jardunaldiak
proiektu desberdinak ezagutzeko aukera eman bidenabar, arloko teknikariekin
elikagaien eraldaketan dauden arazoak eztabaidatzeko balio izan zuen. Goiz eta
atsaldez luzatu zen jardunaldia Baztango udalak eta Garalurrek antolatu zuten.
Hasteko Lorentzo Sarratea elizondorra eta Lorea Areta Euskal Xerriari buruz
aritu ziren. Lorentzo Sarratea euskal xerrien hazlea da, Lorea Areta berriz
Euskal Xerria elkarteko teknikaria. Euskal Xerri elkartean hazleak, transformatzaileak,
hiltegia... daudela erran zuten eta, bertan, produktuaren garapenari buruzko
ildo nagusiak adosten dituztela. Bertzalde, Belaun kooperatiba dago zeina
euskal xerri produktuen elaborazio eta salmentaz arduratzen baita. Orain gutti Kintoa izeneko sormarka egin
dute baina administrazio desberdinen
trabak tarteko, azkenean ezin izan da mugaz gaindikoa izan. Euskal Xerriaren
merkaturatzeari buruz elkarteak saltoki handietan ez saltzeko erabakia hartua
duela erran zuten.
Maskilu
kontserbei buruz Gorka Menendez mintzatu zen. Zeberioko udalak abiaturiko proiektua dela jakinarazi
zuen. Eraikin publiko bat prestatu ondotik kontratu baten bidez talde
desberdinek osatzen duten elkarteari utzi zion. Elkarteko kideek kontserbak
egiteko autoklabe makina erosi behar
izan zuten. Kontserbategia bazkideek eta bazkide ez diren bezeroek erabiltzen
ahal dute eta, kontserbei erregistro sanitarioa ematen die, hortaz,
baratzegintzan aritzen direnendako arras erabilgarria da. Menendezek aipatu
zuenez elkarteko taldeek ikuspegi agroekologikoarekin lana egiten dute eta bera
kide den Autonomia Komunala taldeak, merkatu ekonomia gainditzen duten
proiektuetan aitzinatu nahi du.
Gainerakoan
Oibarreko Victor Ibero Mendikoa upategi ekologikoari buruz aritu zen. Zerotik
hasitako proiektua izanik poliki-poliki mahastiak eskuratu behar izan zituen
eta proiektu guztia abiarazi. Ekoiztea erreza dela erran zuen, zailena
merkaturatzea dela. Beraiek ahalik hurbilen merkaturatzen saiatzen direla erran
zuen bezero aunitzen bidez, bakar baten menpeko izan behar gabe.
Landa-garapenerako inoiz baino sos gehiago badago ere, landa.garapena
nekazarien galera ekartzen ari dela erran zuen.
Akitzeko
elikagaien eraldaketa eta merkaturatzean dauden arazoei buruz solastatu ziren.
Aitor Azkarate Anizko Jauregikoak erronka nagusiak finkatu zituen: sanitateko
baldintzen malgutzea, merkaturatzeko sistema berriak lantzea eta burokrazia
arintzea. Ez dela gauza bera ustiategi ttiki bat edo esportatzen aritzen den
handi bat adibidez. Nafarroako Gobernuko Agustin Poblador animali ekoizpen
zerbitzuko burua, estatu bakoitzak Europako arauak moldatzen ahal dituela erran zuen. Haatik, Espainiako Estatuan modurik
gogorrenean arautu dutela erran zuen eta orain oilaskoei buruz guttienez,
zerbait aldatzea aztertzen ari direla, baina gaiak luze joko duela. Juanma
Intxaurrandieta INTIAko gerente berriak, bertzalde, elkarte publiko honek
apiriletik eraldaketatarako eta merkaturatzeko programa abiaraziko duela erran
zuen eta Garalurreko Marian Zestauk berriz, proiektuak garatu ahal izateko
erakunde desberdinei irizpideak eta prozedurak bateratzea eskatu zien.