Baztango Udalak
antolaturik eta “Zer jan halako Baztan” ekimenaren barnean joan den astean eskoletako jangela ereduari buruzko mintzaldia egin zen Elizondon. Garbiñe
Elizaintzin INTIAko zirkuitu laburretako teknikaria eta Nani Moré menjadors ecologics elkarteko kide eta
sukaldariak hartu zuten solasaldiaren ardura nagusia. Beraiekin Sara Hernandez
ere egon zen, Iruñeko Buztintxuri auzoko haur eskolako sukaldaria. Aurkezpen
lanak Joseba Otondo Baztango alkateak egin zituen.
Garbiñe Elizaintzin
elikadura iraunkorrari buruz mintzatu zen, elikadurak tokiko garapenarekin,
ingurumenarekin, osasaunarekin eta hezkuntzarekin duen harremana aztertuz. Alde
horretatik sasoikoa, bertakoa, ekologikoa eta kalitatezkoa den elikagaien alde
egin zuen.
Bertzalde, Nani
Morék gaur egun haurren %23k gehiegizko pisua duela erran zuen; neurri handian
gure dieta amerikanizatu delako. Horregatik jendeen osasuna zaintzeko eta
klimaren aldaketa jokatzeko orain kontsumitzen den animali proteina kopurua
guttitu beharra aipatu zuen. Munduari begira berriz, epe erdira jende
guztiendako jatekoak segurtatzeko arazoak izanen direla aipatu zuen, oraingo
elikadura bederatzi elikagaietan bertzerik ez delako oinarritzen: patata,
artoa, soja, palma olioa… Eta, hori, nekazaritza eta elikadura industrial-produktibistak
ekarritako arazoa dela. Modu berean, dieta anitz batek biodibertsitate
handiagoa dakarrela erran zuen eta etorkizunean denendako jatekoak
segurtatzekotan, biodibertsitatea handitu behar dela. Hortaz, aldaketarik ez
egitea aukera ez dela erran zuen, eta testuinguru horretan, eskoletako jangelen
gaia kokatu zuen. Eskoletako oraingo menuak aztertu zituen, prezioak ere bai,
gurasoen kezkak… eta horiek guztiak kontuan harturik modu mailakatuan eta aliantzak
eraikiz gauzak aldatu daitezkeela. Horretarako baserritar, nutrizionista,
sukaldari eta hezitzaileen arteko elkarlana aipatu zituen.
Akitzeko, Sara
Hernandezek Iruñeko Buztintxuriko esperientziaren berri eman zuen. Jangela
konbentzionaletik hurbileko eta ekologikorat egin duten bidea, eta horrek
ekarri dituen aldaketak menuetan, errezetetan, gurasoetan, hezitzaileetan….